Nový zákon o financovaní škôl chce ministerstvo pripraviť v lete

23.01.2013 Bratislava

Bratislava 23. januára (TASR) – Novú normu, ktorá upraví financovanie škôl, chce ministerstvo pripraviť v priebehu leta. Platiť by mala od začiatku roka 2014.

"Nový zákon bude sledovať počet žiakov v triedach, počet učiteľov, pomer medzi nepedagogickými zamestnancami a učiteľmi, a tiež aj samotný počet tried," povedal dnes pre TASR hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Školy podľa neho neurobili zásadné štrukturálne zmeny, a tak sa vyskytujú prípady rovnakých škôl v tom istom meste, ktoré majú nepomerne rozdielne náklady. "Práve preto aj v tomto zákone bude vytvorený priestor na to, aby školy prešli zásadnou štrukturálnou zmenou vo vzťahu k svojmu manažovaniu," dodal.

Každá škola má od začiatku tohto roka dostávať od svojho zriaďovateľa celý mzdový normatív na platy. Umožnila to zmena nariadenia, ktorej dal kabinet zelenú vlani v decembri počas štrajku školských zamestnancov. Vláda mala na dnešnom rokovaní dať nariadenie do pôvodnej podoby, t. j. mestá a obce by mohli prerozdeľovať desať percent mzdového normatívu medzi školami, ktoré zriaďujú. Napokon bol tento bod z programu vypustený. "Nie sme si vedomí toho, že úprava nariadenia vlády by otázku financovania výrazným spôsobom riešila," zdôvodnil dnes hovorca. Či bude vláda nariadenie opätovne meniť, Kaliňák nepovedal.
 

Vyberte región